PALPUNG

"Intiassa asuvana tiibetiläisenä ja myös jälleensyntyneenä lamana, joka on sitoutunut uskontoon, minulla on velvollisuus säilyttää ja levittää Buddhan pyhiä opetuksia. Samalla, koska olen matkustellut paljon ja tavannut monia ihmisiä eri kulttuureista ja uskonnoista, tunnen, että meidän on äärettömän tärkeää säilyttää oma ikivanha elävä perinteemme, sen harjoitukset, kuvaustavat ja tieteenhaarat, se tiibetiläisen perinnön henki, joka kuuluu ihmiskunnan viisauteen tällä hetkellä. Palpung Sherab Ling on omistettu tälle päämäärälle." ~ Kahdestoista Chamgon Tai Situpa ~

Palpungin luostarissa kolme osa-aluetta – opiskelu, mietiskely ja dharmatoiminta – yhtyvät toisiaan rikastuttaen. Siitä johtuu paikan nimi pal pung, joka merkitsee "loisteliaan ansiokasta", paikkaa, jossa kehittyy lahjakkuuksia. Guru Rinpoche sanoi, että Tiibetissä on 25 pyhää paikkaa ja Palpung oli niistä yksi. Jetsun Marpa puhui myös paikan hyvistä ominaisuuksista ja ennusti, että kagyuperinne kukoistaa siellä.

Dergen kuningas ryhtyi rakentamaan Palpungin luostaria vuonna 1727 kahdeksannelle Tai Situpalle, Chokyi Jungnelle, joka oli syntynyt Dergessä vuonna 1700. Luostari valmistui kolmessa vuodessa. Tai Situpa opetti tässä luostarissa mm. viittä tiedonalaa. Hänen kuuluisia oppilaitaan olivat kolmastoista Karmapa Dundul Dorje sekä Khamtrul Rinpoche. Oppilaina oli myös nyingma-, sakya-, and gelukpa-perinteiden edustajia. Palpungin rinpochet ovat Tai Situ Rinpochen inkarnaatioita kahdeksannesta Tai Situsta eteenpäin, sekä Kongtrul Rinpoche, Palpung Khyentse Rinpoche ja Ongen Rinpoche.

Palpung oli Tiibetin kagyu-luostareista suurin Tsurphun jälkeen ja sitä kutsuttiin "Pikku-Potalaksi". Luostaria johdettiin esimerkillisesti ja se tuotti monia dharmakirjoituksia, lääkkeitä ja valutöinä tehtyjä patsaita. Yhdennentoista Tai Situpan eläessä Palpungin maine oli vakiintunut niin hengellisenä, opillisena kuin taiteellisenakin auktoriteettina. Sen kirjastossa oli yli 324 000 teosta, ja taideaarteisiin kuului yli 10 000 thangkamaalausta. Kun kommunistinen Kiina sitten valtasi Tiibetin 1950-luvun lopulla, luostari muuttui käyttökelvottomaksi ja nykyinen Tai Situpa, joka oli tuolloin viisivuotias, pakeni Intiaan.

Vuonna 1975 22-vuotias Tai Situpa perusti Karmapan siunauksella ja tämän rohkaisemana Palpung Sherab Lingin luostarin Himachal Pradeshin osavaltioon Koillis-Intiaan. Siellä hän pystytti muutamia telttoja metsäisille kukkuloille lähelle Palampuria, Birin tiibetiläisasutusta. Rakennustyöt etenivät aluksi hitaasti. Munkkien lisäksi paikalle kerääntyi länsimaisia dharmanharjoittajia, joista muutamat kustansivat retriittitalojen rakentamista luostarin maalle.

Tiibetiläisten oppilaiden lahjoittamalle 12 hehtaarin tontille on noussut yksi kagyu-perinteen suurimmista oppituoleista. Alussa munkkeja oli 16, nyt sen suojissa on yli 500 munkkia ja nunnaa. Projektissa on neljä osa-aluetta: hengellinen, opillinen, terveydenhoitoon ja kulttuuriin liittyvä. Hengellinen aspekti sisältää Buddha Shakyamunin opetusten siirtämisen sukupolvelta toiselle muuttumattomina, sellaisina kuin Tai Situ Rinpochen ainutlaatuinen perinne niitä on välittänyt.

Luostarin lisäksi Palpung Sherab Lingissä on luostarikoulu eli shedra, retriittikeskukset nunnille ja munkeille, kahdeksannen Tai Situpan pyhäinjäännöksiä sisältävä temppeli ja monen monia stupia (siunauksen ja inspiraation lähteitä). Luostariyhteisö kasvaa kun koulu, painotalo, kirjasto, museo ja suuri stupa valmistuvat tulevaisuudessa.

Sen sijaan, että olisi rakentanut vanhan järjestelmän kaltaista, Tai Situpa on rakentanut Intiaan uudenaikaisen luostarin heille, jotka tahtovat perinteistä buddhalaista luostariopetusta. Hänen tarkoituksenaan on ollut luoda paikka, jossa vajrayanaa voidaan opettaa puhtaassa muodossa. Koska Tai Situpa oli myös huomannut, että buddhalaisuus oli alkanut kiinnostaa yhä useampia ihmisiä eri puolilla maailmaa, hän tahtoi tarjota ihmisille perinteikkään ympäristön sen opiskeluun.

12. Tai Situpa on vieraillut myös Tiibetissä sijaitsevassa Palpungin luostarissa vuosina 1984 ja 1991. Hänen, muiden lamojen ja avustusjärjestöjen tuella luostaria on jälleenrakennettu. Uusi shedra (buddhalainen opisto) on aloittanut toimintansa. Parhaimpina aikoina luostarissa oli tuhat munkkia. Nyt munkkeja on 375 ja neljästä rinpochesta kolme maanpaossa: Situ Rinpoche, Jamgon Kongtrul Rinpoche ja Kalu Rinpoche. Muutama khenpo ja Ongen Rinpoche pitävät luostarista huolta.

Paikallisia Palpung-keskuksia sijaitsee mm. USA:ssa, Kanadassa, Englannissa, Sloveniassa, Itävallassa, Taiwanilla ja Uudessa Seelannissa.

Palpung Sherab Ling