Sisäinen Buddha - ohjelma

Löydä sisäinen Buddha ohjelma vuonna 2024
 

Mikäli et päässyt vuonna 2023 ensimmäisen tason opetuksiin Suomessa, tarjoutuu mahdollisuus osallistua 3.7.-7.2024 Prahassa. Chungpo Gyalton Rinpoche opettaa tässä ohjelmassa, kuten Suomessa.

Monien oppilaiden pyyntöjen ansiosta tänä vuonna Prahassa järjestetään ensimmäisen vuoden ohjelma Chungpo Gyalton Rinpochen opettamana 3.7- 7.7.2024, paikka: Tibet Open House, Školská 28, 110 00 Nové Město, Prague. Opetus englanniksi ja tulkkaus tsekin kielellä.
Ohjelma sisältää niin opetusta kuin meditaatiota ohjatusti. Osallistujan on tärkeä tehdä meditaatiota ohjelman jälkeen ainakin 10 minuuttia 30 päivän ajan.
 
Taso 2 Herännyt sydän Helsingissä 10.7-14.7.2024

Ohjelman seuraavaan toiseen tasoon Suomessa 10.7.-14.7.2024 voivat osallistua ne, jotka ovat osallistuneet ensimmäiseen tasoon Suomessa tai ulkomailla toisessa Palpung -keskuksessa, sekä ne  jotka ovat osallistuneet Joy of living-ohjelmaan(50 h harjoitusta)  tai ovat hänen pyhyytensä Chamgon Kenting Tai Situ Rinpochen mahamudra -oppilaita. Mikäli et ole osallistunut aiemmin Suomessa ensimmäisen tason ohjelmaan ja haluaisit osallistua, pyydämme olemaan  viimeistään 30.5. 2024 yhteydessä palpungfinland@gmail.com

Ohjelma  on kokemukseen perustuva, askel askeleelta etenevä buddhadharman opetusohjelma, jota Palpungin dharmakeskusten lamat ja oppilaat ympäri maailman oolivat jo pitkään pyytäneet hänen pyhyydeltään 12. Chamgon Kenting Tai SitupaltaMingyur Rinpoche esittelee ohjelmaa oheisella videolla: https://www.youtube.com/watch?v=azIK84yIJqk&t=25s

Hänen korkea-arvoisuutensa Chungpo Gyalton Rinpoche Palpung Sherablingin luostarista opettaa ohjelman englanniksi. Helsingin Palpung-keskuksen kunnianarvoisa Lama Konchog ohjaa siihen sisältyvät meditaatiot. Kolmivuotinen ohjelma jatkuu vuosina 2024 ja 2025. Uusien harjoittajien sitoumus on tehdä harjoitusta vähintään 10 minuuttia päivässä vähintään 30 päivää peräkkäin. Niille, jotka jo harjoittavat buddhadharmaa, oma varsinainen harjoitus toimii sitoumuksena. 

Suositeltu lahjoitus keskuksen kulujen kattamiseen (opettajan matkat, asuminen, logistiikka jne) vuonna 2024 on 250/210  eur (opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset)

OHJELMAN AIKATAULU 2024 tulossa

Paikka: Sturenkatu 27 (Itcca Finland ry) 3. krs sisäpiha. Hyvät liikenneyhteydet Pasilaan ja Helsingin keskustaan.

Opetuspaikan läheisyydessä on useita ravintoloita (intialainen, meksikolainen, nepalilainen, etiopialainen, Subway, japanilainen). Tiloissamme on mahdollisuus käyttää mikrouunia, jos haluaa syödä omia eväitä. Talon alakerrassa on ruokakauppa.

Samassa talossa sijaitsee myös edullinen Cheap sleep-hostelli (www.cheapsleep.fi), jossa on dormitorioita ja pienempiä huoneita sekä keittiön käyttömahdollisuus. Kävelymatkan päässä sijaitsevat esimerkiksi Noli Sörnäinen (https://nolistudios.com/en/noli-sornainen-helsinki) sekä The Folks Hotel Konepaja (www.folkshotel.fi)

Ohjelman yleisesittely

Opinto-ohjelman tarkoitus on selittää Buddhan opetusten ydinkohdat helposti ja ymmärrettävästi, mutta silti kattavasti. Buddha Shakyamuni on näyttänyt olentojen mielen ja ilmiöiden luonnon kolmella eri tasolla niin, että seuraava taso on aina syvempi ja laajempi kuin edellinen.

Kolmivuotinen opetusohjelma seuraa Buddhan kolmen dharman pyörän kääntämisen opetuksia. Niitä seuraa neljän tantran pyhä voimansiirto. Neljä tantraa vastaavat mielen ja ilmiöiden perimmäisen luonnon löytämisen kolmea asteittaista tasoa. Paras tapa saavuttaa kunnollinen ymmärrys kolmesta buddhadharman perustasosta on saada suoraa kokemusta tasoihin liittyvistä erilaisista meditaatioista.

Joka tasolla opettaja selittää shravakayanaan, mahayanaan ja vajrayanaan liittyvän näkemyksen (älyllinen ymmärrys), meditaation (kokemuksellinen ymmärrys) ja soveltamisen (omien päivittäisten tottumusten muuttamisen tuota ymmärrystä soveltamalla).

Meditaatiot, jotka muodostavat kunkin tason keskeisen osan, jakautuvat kahteen osaan: shamataan (tyynenä pysymiseen) ja vipassanaan (edistyneeseen näkemykseen). Näiden kolmen osan – näkemyksen, meditaation ja toiminnan – avulla oppilas löytää sisäisen buddhansa.

Kolmivuotisen ohjelman esittely

Yksityiskohtainen opetusohjelma

Löydä sisäinen buddhasi -ohjelma koostuu kolmesta tasosta:

1. Sisäinen rauha 

2. Herännyt sydän

3. Alkuperäinen puhtaus

Taso 1, Sisäinen rauha keskittyy mielen tyynnyttämiseen ja oivalluksen ja viisauden kehittämiseen yksinkertaisten, mutta syvällisten opetusten, meditaatioiden ja mietiskelyjen avulla, jotka ovat peräisin Buddhan shravakajana-opetuksista. Tietoisuusmeditaatio ja tarkka tieto auttavat oppilaita löytämään sisäisen rauhan, hyväksymään ja päästämään irti maallisista huolista takertumatta niihin tai torjumatta niitä, sekä kehittämään vakaan pyrkimykseen aitoon vapauteen. Ohjatut meditaatiot ja kysymys-vastaus-istunnot auttavat oppilaita aloittamaan päivittäisen meditaatioharjoituksen kotona. Tällä tasolla: 

     1. Opit meditaation keskeisen olemuksen

•  Opit kehittämään ja ylläpitämään tietoisuutta ja sisäistä rauhaa käyttäen hengitystä, kehoa, tunteita, ajatuksia ja ilmiöitä meditaation tukena.

2. Opit buddhalaisuuden perusteet tiedon ja edistyneen viisausmeditaation avulla

•  Ymmärrät oman elämäsi ja maailman puutteet, kärsimyksen alkuperän ja sen lakkaamisen sekä keinot, jolla tuon lakkaamisen voi saavuttaa.

•  Ymmärrät turvautumisen merkityksen – lähtökohdan pysyvän hyvinvoinnin polulle, joka on täynnä sisäistä hyvyyttä ja loistavan puhtaita ominaisuuksia.

•  Kehität edistynyttä viisausmeditaatiota, joka perustuu pääasiassa sen kokeelliseen havaitsemiseen, että kaiken luonnollinen virta on pysymätöntä.

Toinen vuosi

Taso 2, Herännyt sydän: Rakastavan ystävällisyyden, myötätunnon, ilon, tasapuolisuuden ynnä muiden meditaatioiden kautta oppilaat oppivat herättämään sydämensä ja löytämään alkuperäisen hyvyytensä sekä kehittämään edelleen mielentyyneyttä ja syventämään meditaatiota tyhjyyden tunnistamisen avulla, mikä on mahajanan ydinopetuksia. Tällä tasolla:

1. Löydät sisäisen hyvyytesi

•  Löytämällä ja kehittämällä rakkautta, myötätuntoa, kiitollisuutta/iloa ja tasapuolisuutta.

•  Kehittämällä mahdollisuutta niihin kuuden täydellisen mielentilan eli kuuden paramitan avulla.

•  Harjoittamalla mieltäsi muuttamaan huonot mielentilat rakkaudeksi ja myötätunnoksi.

2. Laajennat motivaatiotasi ja näkemystäsi sekä kehität syvempää oivallusta

•  Oppimalla bodhicittasta, heränneestä mielestä ja meditoimalla sitä

•  Saavuttamalla edistyneen oivalluksen, joka ymmärtää minättömyyden suoran kokemuksen kautta.

Kolmas vuosi

Taso 3, Alkuperäinen puhtaus: Buddhaluonto on vajrajanan, Buddhan viimeisten opetusten perusta. Siihen liittyvät meditaatiot saavat oppilaan ymmärtämään oman valaistuneen luontonsa, mielen ja maailmankaikkeuden alkuperäisen puhtauden, ja havaitsemaan jokaisen ja kaiken puhtaana. Tällä tasolla:

1. Oivallat oman mielesi ja maailmankaikkeuden alkuperäisen puhtauden

•  Löytämällä edistyneen oivalluksen kautta oman buddhaluontosi ja kaiken alkuperäisen puhtauden.

2. Opit paljastamaan tuon puhtauden

•  Arvostamalla ja kehittämällä kiitollisuutta omasta valaistuneesta mielestäsi, meditoimalla gurujoogaa ja oppimalla vajrajanan mukaisia kehittämis- ja täydellistämisvaiheiden meditaatioita.