TAI SITUPA

Nykyinen Tai Situpa (s. 1954) on kahdestoista siinä inkarnaatioiden ketjussa, joka alkaa virallisesti 1300-luvulta. Hän on yksi hänen pyhyytensä 16. Gyalwa Karmapan lähimmistä oppilaista ja hänellä on keskeinen asema, kun tiibetinbuddhalaisuuden karma kagyu -perinnettä siirretään seuraavalle sukupolvelle.

12. Kenting Tai Situpa, Pema Donyo Nyingje Wangpo syntyi puuhevosen vuonna Tiibetissä, Dergen kuningaskunnassa. Hänen vanhempansa olivat maanviljelijöitä. Puolitoistavuotiaana Tai Situpa vietiin omaan luostariinsa Palpungiin. Paluumatkalla Kiinasta Tsurphun luostariin 16. Karmapa kruunasi Tai Situpan perinteellisin menoin. Pian sen jälkeen hänen pyhyytensä Dalai Lama vieraili Palpungissa ja vihki Tai Situpan noviisimunkiksi. Hän antoi tälle Guru Padmasambhavan terman mukaisen nimen Chime Pema Donyo Nyinje Chogle Gyalway De.

Tai Situpa sai täydellisen perinteensiirron 16. Karmapalta ja Dilgo Khyentse Rinpochelta. Yhdeksäs Sangye Nyenpa Rinpoche, Kalu Rinpoche ja Saljay Rinpoche olivat myös hänen opettajiaan. Filosofian opinnot etenivät kunnianarvoisan Thrangu Rinpochen avustuksella.

Tai Situpa opiskeli myös runoutta, kielioppia, astrologiaa, lääketiedettä, pyhiä tansseja, maalaustaidetta, kuvanveistoa ja kalligrafiaa. Hän harrasti feng shuita ja taidevalokuvausta.

22-vuotiaana Tai Situpa perusti Pohjois-Intiaan, Himachal Pradeshiin Palpung Sherab Lingin luostarin, joka on vuosien mittaan kasvanut. Nykyään siellä asuu yli 500 munkkia. Se on hämmästyttävän kauniisti koristeltu ja sijaitsee rauhaisalla ja luonnonkauniilla paikalla. Siellä on luostariopisto ja monet munkit ja nunnat ovat tehneet siellä kolmen vuoden perinteisen retriitin. Länsimaisia vierailijoita ja dharmanharjoittajia varten on oma vierasmaja. Saljay Rinpoche ja Mingyur Dorje Rinpoche ovat olleet Palpung Sherab Lingin vastuullisia opettajia.

Tai Situ Rinpoche matkusti länteen ensimmäisen kerran vuonna 1981. Hän on opettanut säännöllisesti Euroopan eri maissa, Amerikassa, Kaakkois-Aasiassa ja Uudessa Seelannissa. Hänen englannintaitonsa on ollut avuksi monia länsimaisia oppilaita ohjatessa. Oppilaat edustavat usein eri uskontokuntia ja Rinpoche rohkaiseekin heitä säilyttämään oman uskontonsa, jos he niin haluavat, samalla kun he osallistuvat buddhalaisiin opetuksiin hänen johdollaan. Tällainen ekumeeninen lähestymistapa on yleinen monille Tiibetistä tulleille suurille henkisille johtajille.

Tai Situ Rinpoche on myös omistautunut maailmanrauhan edistämiselle ja hän johti aktiivisen maailmanrauhan pyhiinvaellusta vuonna 1989. Vaelluksella hän tapasi maailman uskonnollisia johtajia, mm. paavi Johannes Paavali toisen, Äiti Teresan, ja rukoili katolisten munkkien kanssa Assisissa ja rauhanaktivistien kanssa Kaliforniassa. Jo vuonna 1983 hän oli perustanut Maitreya Instituutin uskontojen kohtaamispaikaksi ja keskusteluareenaksi.

1990-luvun alussa Tai Situpa löysi 16. Karmapalta saamastaan amuletista kauan kaivatun kirjeen, jossa Karmapa kuvaili uuden inkarnaationsa syntymäpaikkaa. Kun etsintäpartio oli löytänyt lapsen vuonna 1992 ja Dalai Lama vahvistanut asian omalla viisaudellaan, Tai Situpa ja Goshir Gyaltsabpa matkustivat Tiibetiin antamaan Karmapalle turvautumisvalan ja kruunaamaan hänet. Vuonna 2000 Karmapa pakeni Intiaan ja asuu nykyisin Gyuton luostarissa lähellä Dharamsalaa. Tai Situ Rinpoche on hänen juurilamansa ja hengellinen pääopettajansa. Niin kuin Terton Chogyur Lingpa 1800-luvulla sanoi: "17. Karmapan ja Tai Situn mielet sekoittuvat keskenään. Sitä kautta opetukset kukoistavat."

Kahdestoista Tai Situpa jatkaa edeltäjiensä dharmanharjoitusperinnettä. Buddhalaisena mestarina hän opettaa vuorostaan seuraavaa buddhalaisten mestareiden sukupolvea. Hän antaa opetuksia ja initiaatioita dharmakeskuksissa ja pitää usean vuoden mittaisia mahamudrakursseja, joihin sisältyvät karma kagyu -opetusten syvällisimmät ja pyhimmät aspektit.

Tai Situpa on myös oppinut tiedemies, runoilija, kalligraafikko, taiteilija, kirjailija, arkkitehti ja feng shui -mestari. Hän on julkaissut useita kirjoja englanniksi: mm. Way to Go, Relative World/Ultimate Mind, Tilopa, Awakening the Sleeping Buddha, kaksi kommentaaria kolmannen Karmapan mahamudrarukoukseen ja Ground, Path and Fruition.

LISÄTIETOA 12. TAI SITUPASTA